Lumina
Lumina
Lumina
Lumina
Lumina
Lumina

Photo credit: Sanjay Suchak, UVA 

Lumina

Lumina was commissioned by the University for our Bicentennial celebrations to demonstrate the future of design and fabrication in contrast with our historical on Thomas Jefferson's Academical Village. After a team of graduate designers used parametric visual scripting to create a design, my team cut the polypropylene sheets on a CNC router and constructed the piece using zip tie connections.

The final product pays homage to Jefferson's Rotunda via an oculus while contrasting the rigidity of the lawn with its unique twisting morphology and stark white color. The piece invites a sense of meandering play through the branched leg structures and proves that the Lawn, while originally designed for use solely by white men in academia, can be a space for all.

https://www.matsys.design/lumina-pavilion

WHAT

Bicentennial installation

WHERE

Charlottesville, VA

WHEN

Fall 2017